Prosjekt: Ufullendte skrifter

Bakgrunn

Notatboken er ikke gått av moten. Snarere tvert imot. Den synes å ha fått en forhøyet status i vårt digitale samfunn. Bokhandlerne har gjerne en egen hylleseksjon for slike bøker med mer eller mindre blanke sider. Med eller uten linjer, med ruter, eller med kalender. Noen med et barnlig uttrykk, noen med oppmuntrende visdomsord i løkkeskrift, men de fleste ensfargede og anonyme.

Hvorfor må de være så kjedelige? Fretex har lansert nostalginotisboken, hvor innmaten på gamle bøker som Bobsey-barna, Frøken Detektiv eller Hardy-guttene er fjernet og erstattet med blanke ark. De er fine. Det er også Cappelen Damms Harry Potter-notatbøker. Men det er vel et større potensiale her?

Jeg har i snart 20 år skrevet ned rare og skrudde boktitler. De fleste av dem er samlet her: boktitler. De har gjerne kommet inn blant sære nyord – som jeg har samlet her: nyord – og har dukket opp i samtaler og ut av tankespinn. Lenge har jeg tenkt på å benytte dem til noe, uten at det har skjedd. Før nå.

Inspirert av ekte underlige boktitler (https://www.boredpanda.com/funny-book-titles-covers/) og komikeren Scott Rogowskys falske bokomslag på t-banen i New York (https://www.boredpanda.com/funny-fake-book-covers-nyc-subway-prank-scott-rogowsky/) har jeg kommet opp med et konsept til en helt ny type notatbøker. Notatbøker som ikke bare skal fungere som notatbøker, men som også skal inspirere, skape undring både hos eier og de i nærheten, og virke som identitetsmarkører.

Konseptet er også næret av mitt arbeid med tekster til fotografier av Eirik V. Johnsen og Kristian Pohl mfl. i Deadline Art Collective (https://www.mentalpropell.com).

Konsept

Notatbøkene jeg har kalt «Ufullendte skrifter» er ment ikke bare å se ut som ekte bøker, men også være ansatsen til ekte bøker. Bøkene skal ha et unikt omslag, en unik tittel og en unik forfatter. Bøkene skal også ha førstesiden av innholdet i boken skrevet, som en hvilken som helst annen vanlig roman eller diktsamling. Resten av sidene skal være blanke.

Det skal være mange nok ulike bøker – 80–100 – slik at potensielle kjøpere har en mulighet til å finne boken som passer sin personlighet best, og som ingen i omgangskretsen har.

Bøkene skal være en del av en bokserie som heter nettopp «Ufullendte skrifter», inspirert av den ærverdige serien Cappelens upopulære skrifter. Serien er utgitt enten av forlaget selv, eller av et fiktivt forlag jeg har kalt «Iokulator», som betyr «spøkefugl» på gammelgresk.

Bøkene er ment å skape latter og undring, være til inspirasjon i hverdagen, og samtidig være visuelt tiltalende. De er ment å være notatbøker, og selges som det, men de er samtidig ment å være små kunstverk som det kan være stas å ha hele serien av.

Konseptet, samt alle detaljer kan justeres i samarbeid med forlaget.

Boktitler og forfattere

Boktitlene er som før nevnt plukket ut fra en lang liste med boktitler jeg har samlet over snart 20 år. Alle er egne titler jeg har eierskap til. De er plukket ut nettopp for å være humoristiske, overraskende og underfundige, og er i mange tilfeller ordspill. Boktitlene er ment å være akkurat så sære at omverdenen undrer seg over om disse bøkene faktisk kan være ekte eller ei.

Forfatterne til bøkene er anagrammer av mitt eget navn «Helge Kaasin», og generert av flere anagram-generatorer på internett. Kun én av bøkene bruker mitt egentlige navn som forfatter. Bakgrunnen for å bruke anagrammer er å leke med forfatteridentiteten, koble bøkene sammen i en serie, og legge ut en nøtt for kjøperen.

Her er titlene med tilhørende forfattere så langt i serien. Klikk på de titlene som har en lenke knyttet til seg slik at du kan lese teksten som er skrevet til den.

BoktittelForfatter (anagram)
Falme i mørketKai Asle Engh
Glidende undergangerGisla Hakene
Tilstedeværelse ukjentElahi Skagen
Søvnløs integrasjonAngelika Esh
Skisser på sømløshetEika Hengsla
Abduksjon i apparatGeelan Ishak
Krenka autonomiAnka Heslige
Løp med ukjent truseHaagen Ilske
Et møblert fjesAshlee Kaing
Stå alene i kompleksitetenAngie Haskel
Fuglefot i pelsenAnika Elg Esh
Butte løfterAne Skihelga
Dei parameterlause Elias HakengNynorsk
Dei skaftelause Galka HeinesNynorsk
Dei ubrukte fanene Halina GeskeNynorsk
Dei ville hundane i hovudetHan Egil AskeNynorsk
Den nedlatende minerydder Senegal Kiah
Den store kosmiske bevegelsen mot dassAgna Helsike
Det late vannet Aage Len Sikh
Det skeive blikket Aslak Eng Hei
Det talende skriketAgnes Hake LiNynorsk
Djevel i tunneltelt Aksel Agn Hie
Drikke kaffe, se døde menneskerLena Sikh Age
Død gjøkAsh Al Gee Nik
Elleville dager i evighetenSia Klan Ghee
En dogmatikers dommedagbok Lage Shenika
En tynn gutt som gjesperIsaak Hengel
Erigert pelsNagel Keisha
Et øyeblikk med søvn Helga Skaien
Fabetisme i praksis Asia Hekl Eng
Flink, feit og full Egil Kna Hase
For døve dører Hagla Kneise
Fot forlater vått fortau Elin Esk Haga
Fuglen/hullet som ikkje lot seg flytte Aase Engh Kil
Full sidelengsfølelse Lakeesha Gin
Grus og mørke Alkis Hagene
Vei i kveldinga Helga Kasein
Herfra til enigheten Gisele Kahan
I skytteltrafikk mellom lys og mørke Helge Kaasin
Intimbanan Ane Helga Kis
Kakkerlakk og lær Inga Heks Ale
Kremsjel Kanae Sleigh
Livet i rubrikk Signe Lek Aha
Mein Kamferdrops Hana Sieg Elk
Min svigerfar og hans delfin Eagle Haskin
Mitt lille segment Helga Kaines
OK, men baktankene mine får du aldri Lakhan Geise
Oliven og ensomhet Lani Ask Heeg
Oppgitt lokalitet Kangas Hee Li
Oppvekst i soloppgang B Hege Lisa Ank
Polyester i vårsol Khalsa Genie
På betingelsens randKais Al Gheen
Rugbrød og tjall Asle Inge Hak
Sa jeg seler, jeg mente delfiner Shaneka Geil
Siste feil fra stillhetsalarmen Kaila Henges
Skaftelause årLee ShakingaNynorsk
Spørsmålstegn med sløv kollega Hege Lian Ask
Stå frem, din roman! – En fortvilet forfatters dagbok Klas Ane Hige
Svak sebraGhana Kleise
Syk algebraGeisha Lanke
Talefot og det tapte ansiktetAngela Hiske
Tankar på grunnaHelga AikensNynorsk
Tankekors på halsenElse Hink Aga
Tegn meg en tirsdagEnklise Haag
Teknologisk utviklingshemmet Haag Likeens
Tid for tapir Esel Hakinga
TordenkukenAleksi Hagen
Tung værenIna Ask Hegel
Ull, pølse og slibrigheterKeagan Shiel
Ute og lufter bekymringenElinga Shake
Verdens vedleggGaleas Hinke
Væren og littegrannHein Galakse
Våt pekefingerHaake Ingels
Å leve i symbiose med markenNagase Keihl
Å skyte spurv med kaninerHans Kei Alge
Å spille sel på stålgulvGalea Hinkes

Innhold

Bøkene i «Ufullendte skrifter» skal nettopp være det, ufullendte skrifter. De skal ha et skikkelig omslag, aller helst et mykt paperback-omslag, uten smussomslag, men med tittelblad, sitat, og ikke minst starten på innholdet, gjerne kun førstesiden, eller maksimalt to sider.

Tekstene er mine. Men de er laget med en såkalt cut-up-teknikk med utgangspunkt i andres tekster. Prosessen er som følger.

Først velger jeg ut et sett med bøker fra min omfattende boksamling. Det kan være en hylle, et tema, en sjanger, noen utvalgte forfattere eller liknende. Et sted mellom 6 og 15 bøker velges ut, og første tekstside per bok skannes inn og omformes til tekst med et OCR-program. Deretter limes teksten inn i en cut-up-generator som f.eks. http://www.lazaruscorporation.co.uk/cutup/text-mixing-desk.

Etter flere iterasjoner med ulike innstillinger limes all tekst inn i et dokument, og det møysommelige arbeidet med å finne frem tekstbrokker og ord som gir en slags mening begynner.

Deretter settes disse tekstbrokkene sammen til tekster som er ment å utgjøre en helhet.

Tekstene skal være utfordrende. De skal leke med mening og setningsoppbygging. De skal være overraskende og tidvis tilsynelatende meningsløse. Som leser må man nærmest gjenta arbeidet forfatteren har gjort med å finne mening i tekstene. Et arbeid som ofte speiler det arbeidet en selv må gjøre når man leser gjennom egne notater i notatbøker. Tekstene leker med den evnen vi mennesker har til å skape mening der det ikke finnes.

Tekstene har kapitteltittel, og de har en semantisk sammenheng med boktittelen, om enn vag og skrudd. Tekstene fungerer som reelle førstesider på romaner som aldri er blitt eller vil bli skrevet, men samtidig fungerer de som fullstendige fortellinger.

Cut-up-teknikken er en svært utfordrende måte å arbeide på, men gir forfatteren overraskende vendinger og sammenhenger som ikke er lett å komme på selv. Tekstene fremstår i mange tilfeller for leseren som absurde, men klarer å gi nok mening til å sette en stemning, fortelle en historie, og gi leseren noe å tenke på. Noen ganger kan et navn eller et ord gi leseren et stikkord til hvilke forfattere og bøker tekstene er generert ut i fra.

Omslagene

Fotografiene brukt på omslagene som er gjengitt her er hentet med samtykke fra før nevnte Deadline Art Collective. De er i seg selv absurde og følger alle et konsept med to menn, enten i dress eller i overall, som utfører tomme handlinger i et landskap som før ga handlingene mening. Søkende forsøker de å trenge inn i det fortidige, det som var, på leting etter de meningsfulle handlingene. Deres handlinger går ikke inn i det fortidige landskapets diskurs og er dermed frakoblet dette. I deres fortvilte og spastiske handlingssøken finner de bare kontraster med fortidens meningsfulle handlinger. Men i den kontrasten trer den menneskelige situasjon frem. Den nakne ape, det alltid utenforstående dyret.

Denne fortolkningen jeg har gitt hele dette fotoprosjektet, passer også godt som en ramme rundt tekstene. De består av ord og setninger som før har sittet i fullstendige sammenhenger, før de ble løsrevet og satt sammen på nytt, frakoblet sin fortid. Slik vil de alltid søke tilbake til den opprinnelige meningen, men fremstå som frakoblet og i kontrast til denne.

Fotografiene er en del av konseptet, men kan også erstattes med andre. Og designet er selvsagt kun som illustrasjoner av konseptet å regne.

Målgruppe

Disse notatbøkene er kanskje ment for en ganske kresen gruppe mennesker med utviklet litterær og kunstnerisk smak, og som ønsker litt annerledes oppmerksomhet i dagliglivet på jobb eller skole. Notatbøkene vil raskt kunne bryte den tidvis vonde stillheten som kan oppsto på det første møtet i kollokviegruppa, det første møtet med eksterne samarbeidspartnere i jobbsammenheng, eller i medarbeidersamtalen. Med en slik bok under armen er man sikret noe å snakke om.

Om forfatteren

Helge Kaasin arbeider i det daglige som leder for NRKs omtrent 80 designere. Han har jobbet i NRK nesten uavbrutt siden år 2000, og vært med på å etablere NRKs digitale produkter. Han har utenom jobben laget to fjernsynsdokumentarer fra feltarbeid på Svalbard, har skrevet for sin egen friluftsnettside kaasin.no siden 2001, og har laget flere radioserier om black metal.

Nå sist med serien «Mørke meditasjoner» som gikk i 25 episoder på NRK P2 sommeren 2019, i tre timelange episoder om pandemi og metall våren 2020, samt fire timelange episoder om norsk svartmetall høsten 2020 (https://radio.nrk.no/serie/moerke-meditasjoner/MKRS10000720). Han har også anmeldt plater for Metal Hammer Norway, og skrevet tekster for kunstnerkollektivet Deadline Art Collective, bla. for prosjektet og boken Red sector (https://www.amazon.com/Red-Sector-Deadline-art-collective/dp/1389772128/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1501861736&sr=1-1&keywords=Red+Sector+deadline+art).

I april 2023 kom Helge Kaasins bok Snø og granskog. Språk, ideologi og nasjonalromantisk raseri ut på Nasjonalbibliotekets forlag som en del av svartmetall-utstillingen Dårlig stemning.

Helge Kaasin har et hovedfag i filosofi fra Universitetet i Oslo, med støttefagene litteraturvitenskap og psykologi fra Universitetet i Tromsø. Han er også utdannet filosofisk praktiker fra gruppen som startet denne virksomheten og utdannelsen i Norge.